Sport

Jack Lalane – Părintele fitnessului

La un moment dat, în urma cu ceva ani văzusem o reclamă la TV, la un storcator de fructe, care părea fantastic prin tehnologia pe care o avea. Parea sa semene, si in acelasi timp totusi diferit de alte aparate pe care le văzusem eu până atunci, iar inventatorul lui – un bătrânel simpatic, dar care încă părea plin de energie, povestea extrem de antrenant despre calitatile sucurilor proaspat obtinute cu ajutorul aparatului creat de el. Era si momentul la care storcatoarele de fructe in sfarsit ajunsesera si la noi, iar reclamele pentru produsele casnice incepusera sa capete avant.

Photo credit: news.blogs.cnn.com

Aveam sa aflu, putin mai incolo, cautandu-l pe net, ca este cel care a fost denumit “parintele fitness-ului” – Francois Henri Jack LaLanne (1914-2011), un american expert in fitness si nutritie, dar si un speaker motivational extraordinar. Cu siguranta il stiti cu totii si e posibil sa cunoasteti o multime de lucruri despre el, indeosebi barbatii, si mai ales cei care activeaza in domeniul fitness-ului. Nu stiu pentru cate persoane din ziua de azi este un model, insa cu siguranta pentru generatia care i-a urmat, l-a avut cu siguranta zeci de ani.

Photo-Cliff Riddle, Hollywood, 1961

Viata lui pana la 15 ani pare una simpla, chiar banala. Dar in urma unui eveniment la care a participat, in mintea lui s-a produs un declic, fiind momentul care i-a adus acel “wind of change”.  Evenimentul care avea sa ii schimbe perspectiva asupra vietii si implicit sa il determine sa ia o hotarare cu privire la propria-i dezvoltare a fost un seminar legat de beneficiile unei nutritii optime, sustinut de catre nutritionistul Paul Bragg. Lalane se descrie pe sine ca fiind un “sugarholic” (ahtiat după dulciuri) si un “dependent de junk food”. Dupa cum era si de asteptat, acest stil de viata a avut un efect devastator nu doar asupra organismului sau (cel mai vizibil aspect fiind greutatea), ci și asupra comportamentului.  Dupa participarea la acest seminar, LaLanne si-a dat seama ca a fost „victima unei diete deficitare“ si ca era nevoie sa faca o schimbare in viata sa. Totodata,  Jack LaLanne afirma ca “Dupa acea noapte m-am nascut din nou”. Astfel, si-a schimbat total stilul de viata, inlocuindu-l pe cel nesanatos de pana atunci cu unul bazat pe o alimentatie echilibrata si insotita de sport. Ulterior a scris o serie de carti care au tratat aceasta tema si a sustinut propriul sau program de televiziune despre fitness, încurajand oamenii sa adopte un stil sanatos de viata. Se pare ca programul sau (The Jack Lalane Show) a fost cel mai longeviv program de exercitii de televiziune american din toate timpurile, avand o durata de peste 30 de ani (1953-1985).

Am sa mai adaug aici cateva doar din multitudinea de informatii pe care le puteti gasi (incepand cu Wikipedia) despre Lalane, doar pentru ca pe mine m-a impresionat cat de multa vointa si daruire a avut. Nu doar ca si-a schimbat propria-i viata, dar a si influentat vietile altora.

A deschis una dintre primele sali de fitness din America in 1936 in Oakland, California – urmand ca destul de repede mai apoi aceasta sa devina un model de urmat reprezentativ in acest domeniu. Un alt aspect important pentru care a ramas in istorie este inventarea primelor prototipuri de aparate (leg-extension si dispozitive cu scripeti), care astazi se afla in toate salile de fitness din lume. A fost totodata primul care a incurajat femeile sa foloseasca in antrenamentele lor greutatile, dar si cel care a incurajat persoanele cu dizabilitati si persoanele in varsta sa se antreneze pentru a fi sanatoase. Referitor la acest aspect, LaLanne spunea: „Exista 640 de muschi in corp, iar eu ii iau in considerare pe fiecare din acestia atunci cand ma pregatesc un antrenament ”. Suna atat exact, atat de perfectionist, atat de organizat, si in acelasi timp atat de puternic.

Photo credit: Getty Images

Acesta a castigat, de asemenea, o recunoastere pentru succesul sau ca si culturist (bodybuilder). Se spune ca Arnold Schwarzenegger (care avea atunci doar 21 de ani) ar fi spus despre LaLanne ca este “un animal”, in urma unui concurs informal, cand la varsta de 54 de ani LaLanne l-ar fi batut rau pe acesta. – Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_LaLanne

Si iata doar cateva din realizarile sale personale, impresionante:

1. A inotat din Alcatraz pana la Fisherman Wharf , San Francisco in timp ce purta catuse la maini.
2. La varsta de 42 de ani a stabilit recordul mondial pentru flotari: peste 1000 de flotari in 23 minute.
3. La varsta de 45 de ani a făcut 1000 de sarituri si 1000 de tractiuni intr-o oră și 22 de minute.
4. La varsta de 60 de ani a înotat de la Alcatraz la Fisherman Wharf pentru a doua oară. De data aceasta nu doar ca a purtat catuse la maini, ci a tras dupa el si o barca.
5. In ziua in care a sarbatorit implinirea a 70 de ani, LaLanne a inotat 70 de km (1.5 mile) de-a lungul coastei Californiei de la Queens Way Bridge pana la Long Beach Harbor. Si asta nu e tot! A facut acest lucru in timp ce purta catuse si lanturi la brate si picioare, tragand dupa el 70 de barci cu cate o persoana in fiecare din ele. Desigur, suna a fi ceva de domeniul fantasticului, insa fotografiile alunga orice urma de indoiala.

(Photo ©2010 CBS News)

Pe blogul lui LaLanne se mentioneaza faptul ca azi “milioane de fani din intreaga lume ii urmeaza filosofia si beneficiaza de invataturile sale” . Pe 23 ianuarie 2011, Jack LaLanne a trecut in nefiinta la 96 de ani. “El este acum antrenorul personal al lui Dumnezeu”. Jack Lalane va ramane un pionier in domeniul fitness-ului – un om impresionant nu doar prin realizarile sale, ci si prin rolul pe care l-a avut asupra altora.

In fața unor astfel de oameni nu poti decat sa iti scoti palaria, si sa ii admiri. Si sa speri ca ai reusit sa faci si tu un pas inainte, luand o bucatica din vointa si optimismul lor.