Paștele – moment de tihnă
De fiecare dată când se apropie sărbătorile, un sentiment plăcut de relaxare și veselie mă cuprinde, lăsându-mi sufletul de copil să se bucure din nou și din nou, cu fiecare an care trece. Sărbătoarea Paștelui vine anul acesta aducând cu ea primăvara după care tanjeam atât. Unii copaci au înflorit deja, bucurându-ne privirea. Îmi amintesc de momentele când copil fiind, petreceam sărbătorile în familie, acasă, alături de cei dragi, și când revederea cu prietenii și verișorii mei erau întotdeauna prilej de voie bună și aduceau cu sine momente de neuitat.
De Paște o mulțime de bucate tradiționale ne încântă ochii, și nu numai! Trebuie să recunosc că sunt o gurmandă…și cu siguranță nu aș putea să renunț la aceste bunătăți! Dar cum aș putea să am grijă de sănătatea mea, și de kg mele 🙂 în același timp? Este o întrebare pe care cred că fiecare din noi o are în gând în prag de sărbătoare. Iar dacă nu se ițește în vreun unghean al minții noastre, ar trebui să fim puțin îngrijorați. Excesele alimentare din perioada sărbătorilor sunt cu adevărat distructive pentru organismul nostru. Nu știu voi cum v-ați gândit, însă eu una, am deja un plan în gând.
Iată de ce am să vă spun cum îmi propun eu să fac asta. Înainte de toate, nu vreau să renunț nici la cozonacul cu nucă multă, dar nici la ouăle roșii roșii încondeiate sau la drobul de miel, dar ceea ce mă va ajuta cu mult drag, va fi cumpătarea. Așadar, departe de mine frustrantul gând de a nu gusta din aceste bunătăți. Îmi propun însă, să încerc câte puțin din fiecare, fără să exagerez. Este totuși o sărbătoare, care alături de însemnătatea sa religioasă, aduce cu sine și bucurie papilelor noastre gustative. Fie că suntem aproape de religie sau nu, zilele acestea ne aduc pe masă
Îmi amintesc cu zâmbetul pe buze de multe dimineți de Paște, când abia așteptam să ne așezăm la masa pregătită de mama cu atâta drag pentru noi: primul lucru pe care îl alegeam de pe masă era oul roșu. Vă amintiți cât de haios era…și cred că încă mai este pentru mulți dintre voi, să vă luați la întrecere și să vedeți care ou încondeiat este cel mai tare? Îmi amintesc că priveam cu mare atenție în coșul cu ouă roșii vopsite în mod tradițional, încercând să descoperim cel mai și cel mai tare ou. Apoi, convinși fiind că am făcut cea mai bună alegere, ne luam la întrecere ciocnind ouăle rând pe rând. Și chiar dacă nu eram întotdeauna câștigătoare, era un joc la care nu renunțam niciodată! Nu-i așa că și voi știți despre ce este vorba? Însă e bine să nu uităm faptul că ouăle au un conținut ridicat de colesterol. Așadar, nu este indicat să nu trișați! Alegeți unul sau cel mult două ouă pe zi și continuați bătălia ouălor în zilele următoare, chiar dacă ați ieșit înfrânți.
Trebuie să recumosc că nu mănânc des carne, însă nu cred că aș putea renunța total la ea. Iar carne de miel, în afara Sărbătorii Paștelui, nu am ocazia să mănânc. Știm cu toții că este grea și de aceea specialiștii ne recomandă să o pregătim la cuptor sau la grătar, și să renunțăm la a o prăji în ulei. Totodată, e indicat să îi punem alături legume de sezon sau rădăcinoase (conțin multe fibre) ori salate, renunțând la orez sau cartofi, care nu fac decât să ne îngreuneze digestia. Salatele, în schimb, ajută la o bună digestie și la reducerea absorbției grăsimilor saturate.
Și pentru că este sărbătoare, cu siguranță majoritatea dintre noi au în casă, alături de bunătățile pregătite, și o licoare bahică. Și în acest caz, este potrivit să fim cumpătați și să evităm excesul consumului acesteia. Tot specialiștii ne recomandă ca băuturile să fie consumate la temperatura camerei pentru a nu dilua sucul gastric și a îngreuna astfel digestia. Este de preferat vinul roșu și natural. Poți să nu fii de acord cu ei? 🙂 Când eram copil, această recomandare venită din partea medicilor mi se părea de neînțeles, deoarece în gândul meu de copil, alcoolul în sine nu aducea beneficii, ci din contră. Acum însă, știu ca și voi despre ce este vorba. O mulțime de studii și cercetări au arătat că vinul roșu natural poate scădea riscul apariției bolilor cardiovasculare și al atacurilor de cord cu un procent însemnat, poate combate hipertensiunea dar și apariția ulcerului gastric. Care este explicația? Vinul este o sursă extrem de bogată de antioxidanți, flavonoide și compuși fenolici (au rol în creșterea colesterolul bun, HDL, prevenirea coagulării sângelui, prevenirea formării cheagurilor de sânge și a plăcilor în artere, favorizarea digestiei și prevenirea balonărilor).
În ceea ce privește sucurile carbogazoase, eu am renunțat la ele de ceva ani buni. Motivul este ușor de aflat: nu au nici o valoare nutritivă, cresc riscul dezvoltării litiazei renale, din cauza acidității pot provoca arsuri la stomac, conțin aspartam care este o substanță extrem de nocivă pentru organism (îndulcitor artificial) și își aduc un aport de neoprit la apariția obezității. În schimb, hidratarea organismului este foarte importantă, iar apa și ceaiurile sunt cele mai potrivite.
După mai multe încercări, de-a lungul anilor de a ține post în perioade premergătoare sărbătorilor, soldate de fiecare dată cu eșec, am renunțat. Însă știu că este bine ca persoanele care au ținut post și nu s-au lăsat pradă poftelor culinare, asemenea mie, ar trebui să încerce să revină treptat la alimentația de dinainte și să consume în cantități mai mici bunătățile pregătite de Paște.
Și cum spuneam mai devreme, la cozonacul cu nucă sau mac, și nici la pasca cu brânză dulce nu vreau să renunț, însă știu sigur că nu am să le mănânc imediat după masa principală, și că am să le împart și cu cei din jurul meu. Eu prefer cozonacul făcut în casă, în locul celor din magazine. Chiar dacă nu reușesc să îl fac chiar eu (deși se află deja pe lista mea de priorități culinare). Însă asta nu e tot! Doar cumpătarea nu îmi va fi suficientă. Fiind împătimită în aceeași măsură de mișcare, de sport, am să încerc în aceste zile pline de fast, să fac cât mai multe plimbări în aer liber, cel puțin după mesele principale. Nu voi putea ajunge la sală, dar am să profit cât de mult voi putea de plimbări alene, la pas, respirând aerul curat de munte. Și prefer plimbarea în locul somnului pentru că știu că în felul acesta ajut digestia să se desfășoare în cât mai bune condiții. Și pentru ca tot sunt la munte, o urcare pe Tampa, sunt sigura că îmi va prinde bine. Dacă aveți posibilitatea de a ieși în natură, nu vă opriți instinctele sănătoase. 🙂
Ținând cont de toate acestea, sunt sigură că Sărbătoarea Paștelui va fi cu adevărat un moment de încântare sufletească și de bucurie, de relaxare și sănătate. Vă doresc un Paște Fericit și nu uitați să vă bucurați de fiecare moment!